Caça Social

Caça Social

miércoles, 20 de septiembre de 2017

Nota aclaratòria sobre la declaració de Refugi de Fauna de les finques públiques del Consell de Mallorca

La tasca institucional desenvolupada pel Departament del Desenvolupament Local, departament del Consell de Mallorca competent en matèria de caça, està manifestament compromesa amb el sector cinegètic i en la posada en valor dels elements patrimonials lligats a la caça, que tan importants són per a la gestió del medi i per a la identitat cultural del nostre poble.

Refugi de Fauna del Consell de Mallorca.En aquest sentit, són moltes i variades les accions que es duen a terme i que cobren cos a nivell de gestió administrativa i tècnica, de participació social, de recuperació dels valors materials i immaterials d’aquesta activitat i d’aportació a la gestió del medi ambient i a la conservació d’hàbitat i espècies.

A instància del Departament de Medi Ambient de la mateixa institució, que és el competent en la gestió de les finques públiques, es va resoldre fa mesos la declaració de Refugi de Fauna per a les finques públiques del Consell de Mallorca. Ateses les múltiples competències que recauen en el Consell, cal compaginar interessos i arran de la gestió que han d’aplicar els diversos departaments implicats, es va prendre aquesta decisió sense afectar al règim de caça, que es reduïa al control de cabres, activitat que es seguirà desenvolupant amb tota normalitat.

Anteriorment, aquestes finques estaven declarades com a Caça Controlada, però no hi havia activitat cinegètica amb cap modalitat. Ens podem remuntar a les legislatures que es vulgui, sense trobar cap aprofitament cinegètic autoritzat. Únicament el control de cabres ha estat una activitat recurrent atesa la necessitat de controlar les seves poblacions, que poden fer mal bé la vegetació i les infraestructures de les finques i refugis públics. El control de cabres a les finques públiques del Consell de Mallorca el desenvolupa el personal especialitzat del Servei de Caça, conjuntament amb voluntaris d’entitats del sector com ara l’ACAM (Associació de Caça Major i Conservació de la Cabra Mallorquina), l’Associació de Caçadors de Cabrits amb Cans i Llaç i Arquers de Mallorca.

La finca de Son Fortuny comptava amb una petita població de cabra salvatge mallorquina que va fer possible atorgar el Certificat de Qualitat de Caça Major, si bé a totes les finques públiques s’ha gestionat amb molta cura aquesta varietat única i exclusiva de Mallorca pels seu valor genètic i com a trofeu de caça. A Son Fortuny no s’ha realitzat mai caça comercial, però sí activitats de divulgació del model de caça i gestió sostenible del trofeu del boc balear, des del vessant de la dinamització del turisme cinegètic ambientalment sostenible, que ha esdevingut molt important per a certes finques de la Serra de Tramuntana.

El control de cabres i la participació d’entitats de caça abans indicades seguirà essent necessari i adient dins el Refugi de Fauna. La feina feta fins ara, sense accidents ni incidents, i sense cap cost públic pel caràcter de voluntariat indicat, ha estat totalment compatible amb la resta d’usos de la finca, i així seguirà essent. Per tot això, la declaració de refugi de fauna, per una banda recull els objectius de conservació de les finques, i per altra no modifica la realitat cinegètica de les finques fins ara.

El Departament de Desenvolupament Local ha aprovat ja dues resolucions anuals de vedes, la de la temporada 2016/2017 i l’actual 2017/2018, per unanimitat i amb consens amb el sector de caça. S’han augmentat les subvencions a entitats cinegètiques de 150.000 a 200.000 euros, per tal d’implementar la gestió dels vedats de les societats de caçadors locals de Mallorca, presents a gairebé tots els municipis. S’ha iniciat i consolidat a dia d’avui un estudi genètic i sanitari del conill, incloent la cria en captivitat de conills resistents a les malalties, amb la convicció de que recuperar el conill significa recuperar modalitats de caça en regressió, i alhora fornir d’aliment a moltes espècies de depredadors protegits que proliferen gràcies a la bona feina de molts de caçadors, amb cada dia més vedats participant en el projecte. S’està treballant en col·laboració amb altres entitats per millorar racialment cans autòctons com el ca mè i el ca rater, fomentant el seu ús cinegètic i el Centre Cinegètic de Mallorca reb activitats amb ca eivissenc, perdiu amb reclam, ensinistrament de ca de mostra, proves de recorregut de caça, i moltes altres accions formatives i divulgatives. Durant més d’un any s’ha treballat en un documental sobre els valors de la caça que ja està disponible en DVD i en breu es podrà veure a la web institucional.


A l’actualitat hi ha més de 1500 vedats de caça a Mallorca, el que juntament amb altres terrenys cinegètics suposa el 85% de la superfície de la illa. Hi ha més de 25.000 llicències vigents i les societats de caçadors suposen el major teixit associatiu amb implantació directa sobte el medi rural. Juntament amb les activitats agràries i ramaderes, la caça és un element clau en el món rural i en el sector primari. El Departament de Desenvolupament Local està totalment compromès per treballar en accions de dinamització i posada en valor del potencial d’aquests sectors extraurbans, i alhora potenciar la conservació del medi ambient.

Consell de Mallorca

1 comentario:

  1. Perfecta i ben explicat, així se dissipen les possibles dubtes creades al respecta. Bona feina!!!

    ResponderEliminar